Napszemüveget mindenhol lehet kapni, jó napszemüveget már kevésbé. Mit is jelent a jó napszemüveg fogalma? Mi alapján tekinthetünk megfelelőnek egy napszemüveget? Mennyibe kerül egy jó napszemüveg? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Európai Uniós szabályok alapján, az Unió területén belül kizárólag UV védelemmel ellátott napszemüveg értékesíthető. Ez így önmagában még nem sok mindent mond el a napszemüvegekről, lefordítva annyit jelent, hogy olyan autó hozható forgalomba, amelyben van légzsák….de hogy mennyire biztonságos az autó, mennyire kényelmes, mennyire környezetbarát, azt nem szabályozná a jogalkotó. Az autóknál természetesen ettől részletesebb a szabály, a napszemüvegnél viszont maradt a kizárólag UV védelem előírás, pedig mennyi mindent lehetne még!

Amikor egy napszemüvegről beszélünk, akkor egy optikai eszközről is beszélünk, azaz kötelező elvárás lenne, hogy a lencséje ne torzítson. A torzító lencse azon túl, hogy a látásunk élességét csökkenti, komoly tüneteket tud előidézni: torz optikai tulajdonságú lencse fejfájást, szédülést okozhat.

swarovski napszemüveg

Sajnos sok olyan olcsó napszemüveget tudunk megvásárolni, amelyek az UV400-as kritériumokat teljesítik, mégis nem ajánlanánk őket az optikai tulajdonságok miatt.

Sok esetben ezek a napszemüvegek pattintott zsanérral, vagy műanyag csavarral rögzítik a szárat a középrészhez, emiatt ha  keret sérül, javíthatatlan a napszemüveg. Sokszor szokták azt mondani a vásárlók, hogy nem olyan nagy probléma, mivel annyira olcsó volt, hogy vesznek még egyet. Ez a számítás mi napszemüvegeinkkel egyetlen csere erejéig érvényes, utána árelőnybe kerülnek a minőségi napszemüvegek alsó árkategóriái.

A keret anyaga sem elhanyagolható szempont, hiszen komoly gyártóink adnak arra, hogy környezetbarát módon gyártsák le a készterméket, míg az olcsó távol-keleti napszemüvegek biztosan környezetszennyező módon készülnek el.

Tehát elmondhatjuk, hogy az UV védelmen kívül az optikai tulajdonságoknak kell tökéletesnek, a keret anyagának pedig javítható kivitelűnek lennie.