A gyerekek sokszor nem tudják megfogalmazni, hogy látásuk változott, ezért érdemes figyelni az apró jeleket.

Jellemzően két irányú problémával találkozhatunk, ezeket a köznyelv rövidlátó vagy távollátónak hívja, esetleg pluszos vagy mínuszos iránynak

Mit is jelentenek ezek, és hogyan jelentkezhet gyermekünknél?

Ha gyermekünk nem szeret rajzolni, írogatni, kerüli a közelre tekintést, akkor valószínű, hogy távollátó, avagy pluszos problémával állunk szemben.

Ha megkérdezzük, milyennek érzi a látását, többnyire jónak érzik, hiszen távolra kiválóan látnak, és a közelre tekintéskor is inkább egy zavaró diszkomfort érzéssel találkoznak. Elég nehéz megfogalmaznia, hiszen nem arról van szó, hogy nem lát megfelelően, azonban mégsem lát megfelelően.

Mi okozza ezt az érzést?

Ehhez fontos tudni, hogyan működik a szemünk!

Szemlencsénk folyamatosan domborodik, lapul, annak érdekében, hogy megfelelő képet vetítsen a retinára. „Pluszos szem” esetén képes bizonyos alkalmazkodásra a gyermek szeme, ezért nem érzi rossznak a látását. Olyan tüneteket viszont észrevehetünk, hogy kerüli a közeli tevékenységeket, hamar fárad, fáj a feje.

Ahogy említettük, gyermekünk nem tudja, hogy nem lát megfelelően, ilyenkor kiemelten fontos, hogy a szülő odafigyeljen az apró jelekre.

távolra rossz látás

Ha a gyerek nem lát távolra megfelelően, viszonylag könnyen észre lehet venni, szemben a távollátó esettel.

Ilyenkor ugyanis mindent közelebbről néz. Egyszerű észrevenni tévézés közben, hiszen közelebb ül a kijelzőhöz. Szereti a közeli tevékenységeket, és nem túl messze elhelyezkedő tárgyakat/arcokat nem tud felismerni. Látásproblémájából fakadóan nagy területen bizonytalanság érzése van, kerüli az ilyen szituációkat, ugyanakkor közeli területen igen aprólékosan tud tevékenykedni: pl. legózás.

s2096h2f1ff5c44f2eb0bb81076db2594a373c83d1f2b6_

A rövidlátó szemet szemüveggel, vagy idősebb korban kontaktlencsével lehetséges korrigálni. Fontos számukra, hogy készüljön dioptriás napvédő szemüveg is, mert ebben az esetben kényelmesebb számukra a napfény ellen használni a dioptriás napszemüveget.

A mínuszos szemüvegre már igen fiatal korban elkezdenek vigyázni a gyerekek, hiszen hamar rájönnek, hogy nélküle nem látnak megfelelően, ezért sokszor az ilyen szemüveg cseréjének az oka egyszerűen az, hogy kinövik a szemüveget.

 

Figyelje gyermeke tevékenységét, vegye észre az apró jeleket. Sok szeretettel várjuk látásvizsgálatunkon, melynek keretében megállapítjuk gyermekének az iskolakezdéshez szükséges korrekciót.