Régóta halljuk a médiában, hogy vannak olyan sugárzások, amelyek ártanak a szemünknek. Az átlagember azt tudja, hogy az UV fény ellen védekezni kell, de mi a helyzet az ibolya-kék fénnyel?

Az ibolya-kék fény hosszútávon képes roncsolni a szem ideghártyáját, vagy más néven a retinánk sejtjeit, amely akár vakságot is okozhat. Az adott hullámhosszú fény közvetve-közvetlenül felelős az időskori makuladegeneráció kialakulásáért.

A betegség sajnos jelenleg nem gyógyítható, azonban szerencsével szinten tartható. Ilyenkor különböző multivitaminokat tartalmazó koktélokat kap a beteg, de vissza nem fordítható a folyamat.

Az a kellemetlen a makuladegenerációban, hogy pont az éleslátás helyén alakul ki a látásromlás, és egyre inkább a látótér széle felé terjed. Így lassacskán csak perifériális látás marad, majd később a teljes vakság.

Crizal Prevencia

Az ibolya-kék fény tehát a látás ellensége. Ellene kétféle módszerrel tudunk védekezni:

  • Speciális kék fény szűrővel ellátott lencsével
  • Fényre sötétedő lencsével

A speciális kék fény szűrővel ellátott lencse egy olyan réteget jelent, amely kifejezetten a kártékony hullámhosszú fényeket blokkolja, a jótékony hullámhosszt pedig átengedi. Ez jelenleg csak egy gyártó termékein érhető el, az Essilor Crizal Prevencia réteggel ellátott lencséken. Jó hír azonban, hogy ez a felületkezelés minden típusú szemüveglencsére kérhető, így nem kell olyan terméket választani, ami nem vékonyított, nem fényre sötétedő, vagy esetleg nem multifokális kivitel.

A fényre sötétedő lencsék kifejezetten az UV fényre változtatják színüket, így napszemüvegként is használhatóak. Három szín áll rendelkezésünkre: a barna, a szürke és a zöld közül választhatunk.

transitions

Ajánlott olyan keretet választani hozzá, amely sötét és világos lencsével is jól áll rajtunk, azaz besötétedve olyan, mint egy napszemüveg, átlátszó formában pedig, mint egy hagyományos szemüveg. Ezek a keretek többnyire a mostanság divatos műanyag keretek.

Természetesen 100% UV védelmet biztosítanak.

Crizal Prevencia felületkezeléssel ellátott multifokális lencséink 30% kedvezménnyel kaphatóak 2016. december 31-ig.

moptika_akcio